maanantai 27. tammikuuta 2014

Comenius-matkalla Slovakiassa

Lukiomme osallistuu 8 muun eurooppalaisen koulun mukana Comenius-projektiin nimeltä ”The World: Through your eyes, through my eyes”. Ensimmäinen tapaaminen oli syksyllä Turkin Ankarassa; tammikuussa oli vuorossa viiden päivän visiitti Slovakiaan, pieneen Samorinin kaupunkiin, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä maan pääkaupungista Bratislavasta.



Sää oli harmaa ja sateinen koko viikon, mutta tunnelma Samorinissa sitäkin lämpimämpi ja aurinkoisempi. Osa opettajista ja opiskelijoista tunsi jo toisensa, osa oli uusia; yhteistyö sujui kuitenkin mutkattomasti. Ohjelmaa riitti aamusta iltaan, ja Samorin ja sen ympäristö tulivat tutuiksi. Vierailimme tietysti Bratislavassa ja sen kaupunginmuseossa ja pääsimme opiskelijoiden riemuksi tunniksi paikalliseen ostoskeskukseen shoppailemaankin. Vierailimme myös massiivisuudellaan kunnioitusta herättävässä vesivoimalassa ja opimme, miten tuollainen laitos toimii.


Projektin aihetta työstettiin erilaisissa työpajoissa, joista mieleen painuvin lienee ammattivalokuvaajan pitämä luento ja work shop. Luennon jälkeen suuntasimme Samoriniin suorittamaan valokuvaajan antamia kuvaustehtäviä, ja opiskelijoilla oli mahdollisuus näyttää otoksiaan kuvaajalle ja saada niistä palautetta. Työpajan tuloksena syntyi monia mielenkiintoisia kuvia.

Meidät vastaanottanut koulu ei ole tavallinen peruskoulu tai lukio, vaan suomalaista musiikkiopistoa vastaava instituutio, jonne tullaan koulupäivän päätteeksi. Musiikin lisäksi koulussa voi opiskella kuvataiteita ja tanssia, ja opiskelijat ovat kaikenikäisiä alakoululaisista aikuisiin. Koulun erikoisluonne näkyi hyvin kahtena iltana, jolloin saimme nauttia oppilas- ja opettajakunnan esityksistä. Nuorten taiteilijoiden taso oli hätkähdyttävä, ja opettajien bändin esiintyminen innosti opiskelijat spontaaniin tanssiin. Saimme myös osallistua tanssiopiskelijoiden pitämään tanssityöpajaan.



Matka yhdisti viideksi päiväksi nuoria ja aikuisia eri puolilta Eurooppaa pohtimaan tärkeää teemaa: millaista on olla erilainen. Samorinissa esitellyt, kussakin maassa tehdyt projektit ja tapahtumat vakuuttivat, että projekti on saanut osallistujansa näkemään maailmaa laajemmin, myös vähemmistöjen näkökulmasta. Olen varma, että kaksi vuotta jatkuva projekti kantaa hedelmää niin opiskelijoiden kuin opettajienkin mielessä ja elämässä. 

Ulla Jäntti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti